---

Call for Papers

International Conference on Virtual Reality (VR2021), 15-16 November 2021 Harran University, Şanlıurfa, Turkey

Virtual Reality (VR) lets us make our dreams come true. Technologies today enable us to experience the past, present and future using virtual reality in an entirely unprecedented manner. It is true that virtual reality has been around for more than a half century. However, only with the recent related hardware and software innovations has it reached the required advanced level for delivering the feeling of reality.

The International Conference on Virtual Reality (VR) started in 2019 and continued in 2020 to bring together leading industrial researchers, scientists, engineers, practitioners and students from universities, research institutes, industries and organizations all around the world to exchange their latest research ideas, methods, findings and to share their experiences.

We are happy and proud to invite you to the third edition of the International Conference on Virtual Reality, which will be held at Harran University.

The third edition of this conference will showcase the newest developments in the theoretical, experimental and applied aspects of virtual reality, augmented reality and related technologies in Turkey and around the world. The focus of this conference will be on the applications in the fields of engineering, medicine and education without being limited to them.

Please browse our website to find out more about the third edition of our conference by visiting this link.

We are looking forward to seeing you online in VR2021.

Wishing you good health,

VR2021 Organization Committee

3D Audio Rendering and Related Technologies 3D Display, Tracking and Sensing Active Touch Sesing and Behaviour Advances in Display Technologies
Artificial Intelligence for VR or AV/AR/MR Augmented and Mixed Reality Augmented Reality and Mobile Devices Augmented Reality and Tangible Interfaces
Collaborative and Distributed VR or AV/AR/MR Cultural Differences in the Use of Virtual Reality Haptics and Force-feedback, Algorithms, Systems, and Devices Human-Computer Interaction Technologies
Image-Based 3D Modeling and Rendering Immersive Analytics: Interactions, Models, Architectures Immersive Collaboration: Technologies, Use Cases, Management Impacts of Virtual Reality on Value Co-creation
Legal, Ethical, and Regulatory Issues of Virtual Reality Mixed Reality Modeling, Simulation and Animation Multimodal Interaction in Immersive Environments
Multi-Sensory Experience via Virtual Reality Realistic Rendering of Dynamic or Complex scenes Real-time Modeling & Simulation Tracking and Motion Technologies
Virtual Design/Manufacturing/Engineering Virtual Enterprises and Communities Real-time Modeling & Simulation Virtual humans for VR or AV/AR/MR
Virtual Reality Applications Virtual Reality Games Virtual Reality in Smart City and Smart tourism Virtual Reality System Architecture
Virtual Reality in Pattern Recognition Virtual Reality in Cultural Heritage, Hospitality and Tourism Virtual Reality in Health Virtual Reality in Architecture
Virtual Reality in Open and Distance Education Virtual Reality in Media Virtual Reality in Events Virtual Reality in Medicine
KEYNOTE SPEAKERS FROM BRAZIL, GHANA, IRAN, INDIA, PAKISTAN, TANZANIA & TURKEY
Keynote Speaker (TURKEY)

Dr.
UFUK
CELIKCAN

Department of Computer Engineering, Hacettepe University, Ankara, Turkey

Find out more ...

ufuk.celikcan (at) gmail.com

Keynote Speaker (BRAZIL)

Dr.
MATHEUS BATALHA MOREIRA NERY
UNINASSAU

Department of Psychology, Uninassau, Brazil

Find out more ...

160100757 (at) prof.uninassau.edu.br

Keynote Speaker (TURKEY)

Dr.
YAKUP
GENC

Department of Computer Engineering, Gebze Technical University, Kocaeli, Turkey

Find out more ...

yakup.genc (at) gtu.edu.tr

Keynote Speaker (TURKEY)

Dr.
EMİN
İBİLİ

Department of Healthcare Management, Afyonkarahisar Health Sciences University, Afyonkarahisar, Turkey

Find out more ...

emin.ibili (at) afsu.edu.tr

Keynote Speaker (GHANA)

Dr.
SİMON-PETER KAFUI
AHETO

Department of Distance Education, University of Ghana, Accra, Ghana

Find out more ...

sheto(at) ug.edu.gh

Keynote Speaker (INDIA)

Dr.
YASHPAUL
SHARMA

Central Institute of Educational Technology, National Council of Educational Research and Training (NCERT), New Delhi, India

Find out more ...

yashraina007 (at) gmail.com

Keynote Speaker (PAKISTAN)

Dr.
IRSHAD
HUSSAIN

Department of Education, The Islamia University of Bahawalpur, Pakistan

Find out more ...

irshad.hussain (at) iub.edu.pk

Keynote Speaker (TANZANIA)

Dr.
KEZIA H.
MKWIZU

Directorate of Research Publication and Innovation (DRPI), The Open University of Tanzania, Tanzania

Find out more ...

kmkwizu (at) hotmail.com

Keynote Speaker (TURKEY)

Dr.
GULSUN
KURUBACAK

Department of Distance Education, Anadolu University, Eskisehir Turkey

Find out more ...

gkurubac (at) anadolu.edu.tr

Keynote Speaker (IRAN)

Dr.
HAMID MOHAMMAD
AZIMI

Instructional Technologist in Islamic Azad University, Central Tehran Branch (IAUCTB), Iran

Find out more ...

hamid.mazimi (at) gmail.com

Keynote Speaker (CANADA)

Dr.
MOHARRAM
AGHAZADEH

CANI College of Education, Canada

Find out more ...

aghazadeh.moharram (at) gmail.com

DAY 0NE
sl Date Start End Time Author Title Language Time Zone
00 15 Nov 2020 08:00 08:20 20 Min. Prof. Dr. Ramesh C. SHARMA & Assoc. Prof. Dr. Dursun AKASLAN Opening Speech by the Chairs of Conference English Turkey Time (UTC +3)
01 15 Nov 2020 08:20 08:35 15 Min. Prof. Dr. Ramesh C. SHARMA & Assoc. Prof. Dr. Dursun AKASLAN Welcome Speech by the Chairs of Conference English Turkey Time (UTC +3)
02 15 Nov 2020 08:35 08:40 5 Min. Prof. Dr. Husamettin BULUT Welcome Speech by the Dean of Engineering Faculty English Turkey Time (UTC +3)
03 15 Nov 2020 08:40 08:45 5 Min. Prof. Dr. Mehmet Sabri CELİK Welcome Speech by the Rector of Harran University English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
04 15 Nov 2020 09:00 09:30 30 Min. Kezia Mkwizu Keynote Speech 01: "Augmented Reality and Tourism" English Turkey Time (UTC +3)
05 15 Nov 2020 09:30 10:00 30 Min. Dr. M. Aghazedeh Keynote Speech 02: "Augmented and Virtual Reality" English Turkey Time (UTC +3)
06 15 Nov 2020 10:00 10:15 15 Min. Ruchika Kuba (*)
Mythili Gowthaman
Session 01: "Developing Competencies of Medical Doctors using Virtual Reality in an ODL continuing education programme" English Turkey Time (UTC +3)
07 15 Nov 2020 10:15 10:30 15 Min. Pattabhi Keerthana (*)
Adapa Chathurya
Pennada Siva Satya Prasad
Manas Yogi
Session 01: "Application of Virtual Reality Technologies to Enhance Cultural Perspective in Modern Society" English Turkey Time (UTC +3)
08 15 Nov 2020 10:30 10:45 15 Min. Rajesh Hooda (*)
Kritika Dahiya
Session 01: "Virtual Reality and Rural Women in Legal Education: Immersive and Experiential Learning" English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
09 15 Nov 2020 11:00 11:30 30 Min. Ufuk CELIKCAN Keynote Speech 03: "Perceptually-Based Approaches Towards Enhanced 3D Vision & VR" English Turkey Time (UTC +3)
10 15 Nov 2020 11:30 11:45 15 Min. Yeasmin Sultana (*)
Mohammad Asif (*)
Session 02: "Investigating the Attitudes of School Students towards Virtual Learning Environment" English Turkey Time (UTC +3)
11 15 Nov 2020 11:45 12:00 15 Min. Manju Pandey Session 02:"Virtual reality in open and distance education" English Turkey Time (UTC +3)
12 15 Nov 2020 12:00 12:15 15 Min. Ahmet Erdost Yastibas (*)
Meltem Huri Baturay
Session 02: "ELT Teachers’ Perceptions Regarding the Use of Augmented Reality in English Language Teaching" English Turkey Time (UTC +3)
13 15 Nov 2020 12:15 12:30 15 Min. Aarti Yadav Session 02: "The Quality of MOOCs: Diving Deeper into Students Experiences" English Turkey Time (UTC +3)
14 15 Nov 2020 12:30 12:45 15 Min. Yogesh Chander Session 02: "Issues of Digital Divide among Teacher Educators" English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
15 15 Nov 2020 13:00 13:30 30 Min. Gulsun KURUBACAK Keynote Speech 04: "Immersive Smart Open and Distance Learning (ISODL)" English Turkey Time (UTC +3)
16 15 Nov 2020 13:30 13:45 15 Min. Rajat GERA
Alok KUMAR (*)
Session 03: "A Content analysis of VR in Hospitality and future research directions" English Turkey Time (UTC +3)
17 15 Nov 2020 13:45 14:00 15 Min. Ayse TASKIRAN (*) Session 03: "Mobile Language Learning with Augmented Reality" English Turkey Time (UTC +3)
18 15 Nov 2020 14:00 14:15 15 Min. Nil GOKSEL (*)
Kadriye KOBAK
Session 03: "Gaining 21st century skills through Virtual Reality: Learning with Social Gaming Platforms" English Turkey Time (UTC +3)
19 15 Nov 2020 14:15 14:30 15 Min. Kezia Mkwizu (*) Session 03: "Augmented reality and destinations in Africa: An ABCDE approach" English Turkey Time (UTC +3)
20 15 Nov 2020 14:30 14:45 15 Min. Mustafa Ulukavak (*)
Mehmet Emin Dolas
Session 03: "Displaying Infrastructure Data with Augmented Reality Technology in Field Works" English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
21 15 Nov 2020 15:00 15:30 30 Min. Emin IBILI Keynote Speech 05: "Innovations in medical imaging applications with Extended Reality (XR): The recent and future impacts on healthcare education" English Turkey Time (UTC +3)
22 15 Nov 2020 15:30 16:00 30 Min. SPK. Aheto Keynote Speech 06: "Augmented and Virtual Reality" English Turkey Time (UTC +3)
23 15 Nov 2020 16:00 16:15 15 Min. Satveer S. Barwal (*)
Meenakshi Chawla
Session 04: "Experiences of Student - Teachers in the Pandemic times: Issues and Challanges raied and resolved during School Experience Programme" English Turkey Time (UTC +3)
24 15 Nov 2020 16:15 16:30 15 Min. Bhavna Chibber (*)
Rashmi Pandey (*)
Session 04: "Mixed Reality in Education its use, benefits and challenges for the students and educators of social science-An exploratory study." English Turkey Time (UTC +3)
25 15 Nov 2020 16:30 16:45 15 Min. Nizar Polat Session 04: "Unmanned aerial vehicles based 3D city model for virtual reality" English Turkey Time (UTC +3)
DAY TWO
sl Date Start End Time Authors Title Language Local Time
26 16 Nov 2020 09:00 09:30 30 Min. Yakup Genc Keynote Speech 07:"Interactive Visual Inspection with Augmented Reality" English Turkey Time (UTC +3)
27 16 Nov 2020 09:30 10:00 30 Min. Irshad Hussain Keynote Speech 08: "Virtual Reality: The Landscape of Education and Training" English Turkey Time (UTC +3)
28 16 Nov 2020 10:00 10:15 15 Min. Dursun Akaslan (*) Session 05: "Perspective and Non-perspective Cameras in Virtual Worlds" English Turkey Time (UTC +3)
29 16 Nov 2020 10:15 10:30 15 Min. Fred Baris ernst (*)
Dursun Akaslan
Mehmet Önal
Abdullah Ekinci
Nizar Polat
Songül Akdag
Session 05:"Virtual Museum of Harran School" English Turkey Time (UTC +3)
30 16 Nov 2020 10:30 10:45 15 Min. Kotikalapudi Satya Syamala Kameswari (*)
Pennada Siva Satya Prasad
Revathi Gunnam
Session 05: "Role of Virtual Reality in Cultural Heritage, Hospitality and Tourism" English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
31 16 Nov 2020 11:00 11:30 30 Min. Yash Paul Sharma Keynote Speech 09: "Augmented and Virtual Reality in Education" English Turkey Time (UTC +3)
32 16 Nov 2020 11:30 11:45 15 Min. Parveen Sharma Session 06: "Linguistic Simulations in VR to Enhance Communication Skills" English Turkey Time (UTC +3)
33 16 Nov 2020 11:45 12:00 15 Min. Kavita Batra Session 06: "Augmented Reality: Turnover a new leaf in Teacher Education" English Turkey Time (UTC +3)
34 16 Nov 2020 12:00 12:15 15 Min. Mahesh Koltame Session 06: "Use of Virtual reality to design 21st-century smart education" English Turkey Time (UTC +3)
35 16 Nov 2020 12:15 12:30 15 Min. Shalini Attri
Kiran Lamba (*)
Session 06: "Transformative Approaches in Teaching-Learning Process: Virtual Reality and Higher Education in India" English Turkey Time (UTC +3)
36 16 Nov 2020 12:30 12:45 15 Min. Manas Yogi (*)
Asn Chakravarthy
Session 06: "Novel Perspectives of Security and Privacy Challenges in Virtual Reality Technologies" English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
37 16 Nov 2020 13:00 13:30 30 Min. Matheus Batalha Moreira Nery Keynote Speech 10: "Digital Transformation, Augmented and Virtual Reality in Brazil" English Turkey Time (UTC +3)
38 16 Nov 2020 13:30 13:45 15 Min. Dursun Akaslan
Mehmet Hadi SUZER (*)
Session 07:"Real-Time 3D Preview and Export in Schematic and PCB Design" English Turkey Time (UTC +3)
39 16 Nov 2020 13:45 14:00 15 Min. Yogesh Chander Session 07: "Use of Virtual Reality, Mixed Reality, and Augmented Reality in Sports: A Survey of Indian Coaches" English Turkey Time (UTC +3)
40 16 Nov 2020 14:00 14:15 15 Min. Rexlin Maebell Session 07: "Augmented Reality and Mixed Reality in Education" English Turkey Time (UTC +3)
41 16 Nov 2020 14:15 14:30 15 Min. Preeti Dubey Session 07: "Concepts of Virtual Reality" English Turkey Time (UTC +3)
42 16 Nov 2020 14:30 14:45 15 Min. V. Preethi (*)
A. S. Arul Lawrence
Session 07: "Virtual Reality - How real is the Indian education field?" English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
43 16 Nov 2020 15:00 15:30 30 Min. Dr. HM. Azimi Keynote Speech 11: "Enhancing Public Speaking Skills through Virtual Reality" English Turkey Time (UTC +3)
44 16 Nov 2020 15:30 15:45 15 Min. Gundra Mounika
Gandepalli Sai Bhargavi
M K S L M Priyanka (*)
Pennada Siva Satya Prasad
Session 08:"Appraising the Role of Virtual Reality in the Architectural Domain" English Turkey Time (UTC +3)
45 16 Nov 2020 15:45 16:00 15 Min. Runu Mani Das (*)
Madhusudan J.V
Session 08: "Augmented Reality as a Performance Enhancement Technology in Primary Education: A Systematic Review" English Turkey Time (UTC +3)
46 16 Nov 2020 16:00 16:15 15 Min. Huseyin BARAN Session 08: "Virtual Reality Space and Three Dimensional Character Modeling" Turkish Turkey Time (UTC +3)
47 16 Nov 2020 16:15 16:30 15 Min. Mandeep Kaur Session 08: "Distance Education inclines Collaborative Learning: Virtual Tools to Real World" English Turkey Time (UTC +3)
48 16 Nov 2020 16:30 16:45 15 Min. Pargat Singh Garcha Session 08: "AR-based Cooperative Learning" English Turkey Time (UTC +3)
Coffee Break
49 16 Nov 2020 17:15 17:35 20 Min. Prof. Dr. Ramesh C. SHARMA & Assoc. Prof. Dr. Dursun AKASLAN Closing Speech by the Chairs of Conference English Turkey Time (UTC +3)
50 16 Nov 2020 17:35 17:50 15 Min. Prof. Dr. Ramesh C. SHARMA & Assoc. Prof. Dr. Dursun AKASLAN Goodbye Speech by the Chairs of Conference English Turkey Time (UTC +3)
51 16 Nov 2020 17:50 17:55 5 Min. Prof. Dr. Husamettin BULUT Goodbye Speech by the Dean of Engineering Faculty English Turkey Time (UTC +3)
52 16 Nov 2020 17:55 18:00 5 Min. Prof. Dr. Mehmet Sabri CELİK Goodbye Speech by the Rector of Harran University English Turkey Time (UTC +3)

Honour Committee

Title Forename Surname Organization Country
Prof. Dr. Mehmet Sabri CELIK Harran University Turkey

Conference Chairs

Title Forename Surname Organization Country
Prof. Dr. Ramesh C. SHARMA Dr. B. R. Ambedkar University Delhi India
Assoc. Prof. Dr. Dursun AKASLAN Harran University Turkey

Organizing/Scientific Committee

Title Forename Surname (A-Z) Organization Country
Prof. Dr. Husamettin BULUT Harran University Turkey
Prof. Dr. A S N CHAKRAVARTHY JNTUK University College of Engineering Vizianagaram India
Prof. Dr. Sanjay JASOLA Graphic Era Hill University India
Prof. Dr. Alfredo Eurico MATTA Coordination of the UNEB/UAB History Course Brazil
Prof. Dr. Pradeep Kumar MISRA Chaudhary Charan Singh University India
Prof. Dr. Ali UZUNKOY Harran University Turkey
Assoc. Prof. Dr. Berkan AYDILEK Harran University Turkey
Assoc. Prof. Dr. Huseyin CAKIR Gazi University Turkey
Assoc. Prof. Dr. Evrim CELTEK Tokat Gaziosmanpasa University Turkey
Assoc. Prof. Dr. Gencay SARIIŞIK Harran University Turkey
Asst. Prof. Dr. Ishteyaaq AHMAD Uttaranchal University India
Asst. Prof. Dr. Hakan ALTINPULLUK Anadolu University Turkey
Asst. Prof. Dr. Fred Baris ERNST Harran University Turkey
Asst. Prof. Dr. Tuncer CAN Istanbul University Cerrrahpasa Turkey
Asst. Prof. Dr. Kemal GÜNER Harran University Turkey
Asst. Prof. Dr. Fathia LAHWAL Al-Mergib University Libya
Asst. Prof. Dr. Ceyhun SEKERCI Konya Technical University Turkey
Lect. Dr. Mehmet Umut SALUR Gaziantep Islam Science and Technology University Turkey
Res. Asst. Dr. Berkan CELIK Van Yuzuncu Yıl University Turkey
Dr. Yash Paul SHARMA National Council of Educational Research and Training India
Dr. Ahmed TLILI Smart Learning Institute of Beijing Normal University China
Lect. Dr. Huseyin BARAN Duzce University Turkey
Res. Asst. Ali GERİŞ Manisa Celal Bayar University Turkey
Res. Asst. Yeliz TUNGA Middle East Technical University Turkey
sl Start End Time What
01 01 May 2021 15 October 2021 175 days Abstract or Full Paper Submission
02 1 September 2021 30 October 2021 45 Days Notification of Acceptance
03 01 Sep 2021 01 Nov 2021 60 days Online Video Submission for the Public Program *
04 15 November 2021 16 November 2021 2 Days Conference Dates **
05 1 October 2021 30 November 2021 60 Days Final Submission for Abstracts and Full Papers ***
* Online videos will be published on our Youtube channel. Please use this template to prepare your presentation.
** Conference will be online. Zoom will be used for video conferencing in our private program.
*** Abstracts and full papers will be published in the Proceedings with the ISBN Number